Cum să alegi bicicleta potrivită?

10.07.2024

mainBikeBnr

Plimbările cu bicicleta sunt o activitate captivantă și benefică pentru sănătate, potrivită pentru oameni de toate vârstele. Însă, înainte de a porni într-o călătorie, este foarte important să alegeți bicicleta potrivită.
În acest articol vom analiza toți factorii pe care trebuie să îi luați în calcul atunci când alegeți o bicicletă care să se potrivească perfect nevoilor și preferințelor dumneavoastră.

Clasa bicicletelor

Primul lucru cu care va trebui să vă decideți este clasa bicicletei.

rigid-bike

Bicicletă Rigid

Este fără amortizare. Acest tip de bicicletă este destinat pentru călătorii pe drumuri bune, fără denivelări sau obstacole.

hardtale-bike

Bicicleta Hardtail

Este echipată cu amortizare frontală și este ideală pentru teren accidentat sau pentru drumuri ușor accidentate. Un hardtail echipat poate suporta încărcături serioase și este potrivit pentru persoane care cântăresc peste 90 kg.

dual-bike

Bicicleta cu dublă suspensie

Este destinată condițiilor extreme. Construcția presupune existența suspensiilor față și spate. În pofida avantajelor, nu este potrivită pentru plimbările urbane, deoarece suspensiile sunt inactive pe suprafețe plane.

Alegerea clasei bicicletei va depinde de terenul pe care intenționați să mergeți și de stilul preferat de călătorie.

Unde intenționați să mergeți cu bicicleta?

Există mai multe tipuri de biciclete, fiecare având destinația sa. Iată care sunt cele mai comune tipuri și caracteristicile lor.

mountain-bike

Bicicleta de munte

Este ideală pentru cei cărora le plac călătoriile pe teren accidentat și dificil. Acest tip de bicicletă este ușor de recunoscut după aspectul său: are un cadru puternic și rezistent, roți late. Dacă vă plimbați des pe teren accidentat, prin păduri și trasee special amenajate, și rar mergeți pe drumuri asfaltate, ar trebui să vă luați, cu siguranță, o bicicletă de munte.

Alege
highway-bike

Bicicleta de șosea

Este potrivită pentru cei care călătoresc frecvent pe drumuri asfaltate și șosele. Trăsăturile specifice unei biciclete de șosea sunt: un cadru ușor, anvelope înguste și ghidonul caracteristic curbat în forma de „coarne de berbec”. Bicicletele de șosea sunt ideale pentru călătorii lungi pe drumuri asfaltate, plane și se descurcă destul de bine și pe teren ușor accidentat.

Alege
gybrid-bike

Bicicleta hibrid

Poate fi plasată între o bicicletă de munte și o bicicletă de șosea. În comparație cu bicicleta de munte, se remarcă prin cadru mai ușor și mai înalt. Bicicletele hibride sunt universale, potrivite pentru plimbări în parcuri și pentru călătorii lungi.

Alege
bmx-bike

BMX (Bicycle Motocross)

Este destinat pentru trucuri și alte activități extreme. Se caracterizează printr-un cadru robust, roți mici (de obicei de 20 de inci), greutate mică și manevrabilitate sporită.

folding-bike

Bicicletele pliabile

După cum ne sugerează și numele lor, în aceste modele cadru este pliabil, ceea ce permite ambalarea bicicletei într-o structură compactă, ușor de transportat în transport, ușor de depozitat într-un spațiu mic sau lăsat la locul de muncă.

race-bike

Bicicletele pentru curse și triatlon

Sunt destinate pentru viteze mari și distanțe lungi. Ele sunt folosite pe șosele și pe traseele speciale de curse. Se remarcă prin cadre ușoare și design aerodinamic.

În plus, pe piață se pot găsi și alte tipuri de biciclete, cum ar fi biciclete pentru femei, pentru copii, biciclete electrice, biciclete tandem, cruisere și altele.

Dimensiunea cadrului

Fiecare persoană are proporții specifice ale corpului, astfel pentru că bicicleta este strâns legată de parametrii corpul nostru, trebuie să o alegem în funcție de dimensiunea cadrului. În timp ce înălțimea poate fi ajustată cu tija șa, lungimea cadrului este o mărime constantă. Prin urmare, pentru a asigura o călătorie confortabilă și sigură, este crucial să alegeți dimensiunea corectă a cadrului bicicletei în funcție de înălțimea dumneavoastră.

Dimensiunea cadrului în inci Înălțimea, cm Dimensiunea cadrului în cm Dimensiunea cadrului, în unități convenționale
13" 130-145 33 XS (Xsmall)
14" 135-155 35,6 XS (Xsmall)
15" 150-160 38,1 S (small)
16" 150-165 40,6 S (small)
17" 160-170 43,2 M (medium)
18" 167-175 45,7 M (medium)
19" 170-180 48,3 L (Large)
20" 178-185 50,8 L (Large)
21" 180-190 53,3 XL (XLarge)
22" 185-195 55,9 XL (XLarge)
23" 190-200 58,4 XXL (XLarge)
24" 195-210 61 XXL (XLarge)

Țineți minte, așa cum nu există adidași care să se potrivească atât pentru mărimea 37, cât și pentru mărimea 41, la fel nu există bicicletă care să fie la fel de confortabilă pentru persoane cu înălțimi între 160 și 190 cm.

note

Notă: Dacă înălțimea dumneavoastră nu se încadrează perfect în această tabelă, alegeți o mărime mai mare, dar dacă ați ales un model cu suspensie, este mai bine să alegeți cu o mărime mai mică.

Alegerea dimensiunii roților

Când alegeți modelul dorit, acordați atenție sporită dimensiunii roților bicicletei, deoarece diametrul roților influențează direct rularea vehiculului. Dimensiunile standard încep de la 26” și se termină cu 29”.

26

Roțile cu diametrul de 26" sau ISO 559 sunt instalate la biciclete hibride, pliabile și unele modele de munte. În comparație cu cele de 29 de inci, sunt mult mai compacte, însă nu depășesc obstacolele la fel de bine.

27.5

Roți de 27.5" sau ISO 584 se întâlnesc cel mai des la modelele de munte. Această dimensiune este un compromis între greutatea redusă a bicicletei și diametrul optim al roților. Fixarea rigidă a spițelor asigură o accelerare bună, rezistență și stabilitate.

29

Roți cu diametrul de 29" sau 700C/ISO 622 sunt roțile cele mai mari. Sunt utilizate cel mai frecvent la modelele de șosea și unele modele pliabile pentru plimbări prin oraș.

Materialul din care este confecționat cadrul bicicletei

Este important de menționat că fiecare tip de material din care e confecționat cadrul bicicletei are propriile sale caracteristici și avantaje.

iron

Oțelul - cel mai ieftin și greu material din care se fabrică cadrele. Este cunoscut prin durabilitate, posibilitatea de a fi reparat și capacitatea de a atenua în mod eficient vibrațiile de la suprafața drumului. În această categorie intră și modelele din oțel Hi-Ten.

Mo

Crom-molibden - un tip de oțel care conține crom și molibden. Aceste componente cresc rezistența produsului, cresc posibilitatea de a fi reparat, precum și rezistența la coroziune și oxidare. Este utilizat pentru fabricarea cadrelor atât a modelelor foarte ieftine, cât și a bicicletelor impresionante ale producătorilor renumiți.

Ai

Aluminiu este reprezentat de o gamă largă de aliaje, deoarece în forma pură este prea moale. Principalul avantaj al cadrului din aluminiu este greutatea mică. Există atât cadre din aluminiu de o calitate medie, cât și de înaltă calitate.

Ti

Titan - un material durabil și costisitor care absoarbe excelent vibrațiile. Cu toate acestea, din cauza prețului său ridicat, este utilizat doar la modelele profesioniste.

Co2

Carbon. Aceste cadre sunt și mai scumpe! Carbonul este utilizat în cazurile în care este necesar să se obțină o greutate minimă, de exemplu, în ciclismul profesionist. Totuși, trebuie de accentuat că aceste cadre din carbon se pot distruge ușor și nu pot fi reparate.

Alegerea materialului din care va fi fabricată bicicleta depinde de preferințele personale.

Tipul de sisteme de frânare

După construcție se pot distinge trei tipuri de sisteme de frânare.

one

Frâne mecanice cu disc. Forța de apăsare a manetei de frână se transmite la plăcuțele de frână care prind discul de pe roată. Se remarcă prin siguranță și oferă o frânare bună în orice condiții, dar necesită ajustare precisă.

two

Frâne pe jantă sau V-brake. Frânarea se realizează prin comprimarea jantei cu două plăcuțe de frână. Această frână e o soluție economă, care se distinge prin reglaje ușoare și întreținere ieftină. În general, astfel de frâne sunt montate pe biciclete de șosea și pe cele de munte.

tree

Frânele hidraulice cu disc. Este un tip de sistem de frânare în care în loc de cablul de oțel se utilizează lichid hidraulic, care exercită presiune asupra plăcuțelor de frână. În timpul frânării, discul este strâns din ambele părți, astfel încât funcționarea frânelor devine mai lină și uniformă. Sistemul hidraulic asigură promptitudine în orice condiții meteorologice, însă costă mai mult și necesită o întreținere mai complexă.

În funcție de tipul sistemului de frânare, depinde siguranța conducătorului și a celorlalți participanți la trafic.

Transmisia

Transmisia constă în componentele prin intermediul cărora poți pune în mișcare și opri bicicleta. Există trei tipuri de sisteme de schimbare a treptelor de viteză pentru biciclete:

Varianta clasică

În sistemele de acest tip, pinioanele sunt conectate la roata din spate printr-un lanț, care se deplasează de pe un pinion pe altul cu ajutorul schimbătoarelor de viteze din față și din spate. Se distinge prin costul accesibil și faptul că poate fi reparat. Cei mai buni producători sunt considerați Shimano și SRAM.

Transmisie planetară

Schimbarea treptelor de viteză se realizează în interiorul butucului spate, unde este amplasat un mecanism similar cutiei de viteze a unui automobil. Controlul se face cu ajutorul unei manete montată pe ghidon. Avantajul constă în absența fluctuațiilor lanțului, iar dezavantajul constă în întreținerea complicată a bicicletei. Astfel de butuci sunt utilizați cel mai des la modele de biciclete de munte care nu ating viteze mari.

Transmisie cu cartuș

Diferența față de tipul anterior constă în faptul că acest mecanism este integrat nu în butucul spate, ci în unitatea de cartuș. Se întâlnește extrem de rar, deoarece necesită un cadru special, producția căruia este destul de costisitoare.

La ce alte detalii trebuie să atragem atenția când alegem o bicicletă?

Am specificat anterior caracteristicile de bază pe care ar trebui să le iei în calcul la alegerea unei biciclete pentru adulți în 2024. Cu toate acestea, există și alți parametri secundari la care cumpărătorii adesea nu acordă atenție, însă aceste detalii pot influența în mod semnificativ costul final al bicicletei.

pedal

Pedalele. Acestea pot fi din metal sau din plastic. Pedalele din metal sunt, cu siguranță, mai rezistente.

seat

Șaua. Încearcă să probezi șaua bicicletei înainte de achiziție, dacă este posibil. Lățimea șeii ar trebui să se potrivească distanței dintre oasele ischiatice.

cable

Așezarea cablurilor. Acestea pot fi montate deasupra sau sub cadru. Dacă mergi adesea pe terenuri accidentate, praf și noroi, ar fi bine să optezi pentru varianta cu montare superioară.

Echipament și accesorii necesare

Dacă aceasta este prima dvs. bicicletă veți avea nevoie de următoarele accesorii:

helmet

Cască

Ea ne ajută la evitarea leziunilor grave ale capului. Puteți alege modelul dorit, dar este important să fie rezistent și să se potrivească confortabil pe cap.

headlight

Far de bicicletă și stop spate

În timpul nopții sau în condiții de vizibilitate redusă, este obligatoriu să aveți far de bicicletă. Stopul spate poate fi setat să lumineze intermitent. Farul se montează pe ghidon. Sursa de alimentare poate fi baterie sau acumulator.

glasses

Ochelarii de bicicletă

Sunt un accesoriu indispensabil chiar și pentru cicliștii începători. Aceștia protejează ochii de soarele strălucitor, de praf, de murdărie și de insecte. Există și opțiuni cu lentile întunecate pentru vremea însorită și lentile transparente pentru vremea noroasă.

comp

Computer de bicicletă

Vă permite să vedeți viteza actuală, distanța parcursă în ziua respectivă și alți parametri importanți.

bag

Portbagajul pentru bicicletă

Este instalat în cazul când transportați constant ceva sau faceți adesea excursii.

botles

Portbagajul pentru bicicletă

Este instalat în cazul când transportați constant ceva sau faceți adesea excursii.

pump

Pompa

Este necesară pentru menținerea presiunii în pneuri. Ar trebui să fie compactă, ușoară și convenabilă, astfel încât să o puteți atașa de cadru și să o luați mereu cu dvs.

tools

Unelte

În drum poate apărea orice, deci este important să aveți la îndemână o trusă de prim ajutor pentru bicicletă: set de chei, plasture autoadeziv pentru camere, șurubelnițe și multe altele.

wings

Aripioare

Ele protejează bicicleta și ciclistul de apa și noroiul de pe roți. Există două tipuri: aripioare scurte, rapide de montat și aripioare metalice sau metalo-plastice fixe.

cam

Cameră pentru bicicletă

Spargerea pneului este cea mai comună defecțiune, așa că este recomandat să aveți mereu o cameră de rezervă. Alegeți modelul de cameră în funcție de dimensiunea roților.

cam

Oglinzi retrovizoare

Acestea sunt montate la capătul ghidonului, se reglează ușor și ajută la deplasarea prin oraș sau pe șosea.

De unde să cumpărați cea mai bună bicicletă în Moldova?

Popularitatea plimbărilor cu bicicleta crește în fiecare zi, ceea ce duce la o cerere crescută pentru biciclete. În magazinul GIANT este disponibilă o gamă largă de modele, care vă va permite să vă alegeți bicicleta potrivită. Pentru fiecare model există o descriere amănunțită a parametrilor tehnici și diverse fotografii, iar ghidul nostru pentru alegerea unei biciclete în 2024 vă va ajuta să alegeți bicicleta dorită. După achiziționare, specialistul vă va regla bicicleta, astfel încât să puteți călători în maxim confort și siguranță.

Înapoi la noutăți