Bicicleta de drum vs bicicleta de munte: explorarea diferențelor

31.01.2023

Nu înțelegi de ce ai nevoie de o bicicletă separată pentru oraș dacă o bicicletă de munte adună praf pe balcon pentru excursii off-road? Sau, dimpotrivă, crezi că bicicleta ta cu o singură viteză se va deplasa cu ușurință de pe trotuarul asfaltat pe potecile pădurii aspre cu găuri și zgârieturi? Acum vă vom spune care sunt diferențele dintre bicicletele de munte și cele de oraș.

Ce să alegi?
Pentru fiecare tip de suprafață, există o bicicletă proiectată special pentru acesta. Pavajul și off-road au caracteristici foarte diferite, iar cerințele pentru un vehicul cu două roți depind foarte mult de locul în care este utilizat. Bicicleta de oraș sau de șosea, proiectată pentru asfalt, a fost modernizată de mai bine de un secol pentru a circula pe suprafețe plane și netede. Bicicletele de munte au apărut mult mai târziu, dar încă de la început au fost concepute având în vedere mersul pe teren off-road.

Bicicleta de drum
O bicicletă de oraș sau de șosea ar trebui să fie ușoară și receptivă pe un trotuar plat. Geometria unei astfel de biciclete, roțile subțiri și anvelopele funcționează pentru a crește viteza, iar anvelopele cu benzi de rulare minime oferă suficientă aderență în oraș, dar cu greu potrivite pentru călătorii departe de pistele de biciclete.

Bicicletele de șosea necesită o poziție agresivă de înclinare înainte pentru a îmbunătăți aerodinamica și a transfera mai multă putere pedalelor. Bicicleta de oraș are o geometrie mai puțin aspră care îți permite să stai confortabil, menținând în același timp un accent pe viteză. Astfel de biciclete sunt fabricate ușoare și rigide; la fabricație se utilizează titan, aluminiu și chiar carbon.

Bicicleta de munte
Bicicletele de munte sunt proiectate să cucerească drumurile rele, adică să se deplaseze prin noroi, zăpadă și pietriș. Aceste biciclete sunt făcute pentru a fi foarte puternice, cu anvelope groase și roți durabile, care sunt rezistente la deteriorări cauzate de impact. Cadrele pentru biciclete de munte sunt fabricate din aluminiu, oțel, titan și fibră de carbon, iar durabilitatea lor este proiectată pentru sarcini grele.

Sistemul de absorbție a șocurilor de pe aceste biciclete permite roților să absoarbă vibrațiile și șocurile de pe drumurile accidentate. Există biciclete de munte cu suspensie în față sau suspensie pe ambele roți. Bicicletele de munte au de obicei ghidon plat, iar pilotul este drept pentru echilibru și control.

Înapoi la noutăți